Quiche van Son Appétit.

Een van de veel bestelde items bij Son Appétit is Quiche! Het lijkt me daarom leuk wat te delen over de oorsprong van quiche. 

De bekendste quiche is Quiche Lorraine waarbij spek een van de hoofdingrediënten is. 

Het Franse woord doet anders vermoeden, maar oorspronkelijk komt Quiche uit Duitsland uit de streek Lotharingen. Quiche komt van het Duitse "kuchen" en in het lokale dialect sprak men van kischen, wat uiteraard zoiets als koek betekende. De geschiedenis van de Quiche gaat terug naar de late middeleeuwen, daar maakte men een koek met een vulling van ei en melk en later werd er room aan toegevoegd. Spek werd pas eind 19e eeuw gebruikt. Waarschijnlijk dienden restjes brooddeeg als basis voor de eerste quiches. Uiteindelijk is het echt de specialiteit van Nancy geworden en staat vooral de Quiche Lorraine toch als Franse specialiteit bekend. 

Quiches kunnen eigenlijk overal bij gegeten worden en dus kom je de quiche overal tegen : tijdens het picknicken, bij het aperitief, bij de soep of tussen de middag met een salade. Zelf serveer ik het ook graag met allerlei kleinere gerechtjes als avondmaaltijd. 

Een van mijn favorieten op dit moment is de
Quiche Geitenkaas, met walnoten en honing!


Andere veel gevraagde varianten zijn, quiche met broccoli, tomaat en spekjes, quiche met groenten (vega), quiche met tonijn en natuurlijk de traditionele Quiche Lorraine.